Наталі Литвинова – кулінарний експерт Wedding magazine Online.
Якщо правильно продумати меню, навіть запеклі м’ясоїди зможуть прийти в захват від веганського весільного меню.
Веганське весілля – це чудова нагода розвіяти міф, що веганські страви – це дорого, одноманітно і не смачно. Існує сила силенна рецептів веганських страв, куштуючи які, ви можете опинитись на сьомому небі від щастя. Головне – вчасно звідти повернутись. За добавкою, звісно що!
Як і для будь-якого святкового столу, головне тут – ретельно продумати меню. Саме тоді критики веганської філософії, які не бачать свого життя без доброго шматка м’яса, куштуючи страви з рослинним білком на вашому весіллі, зможуть знайти для себе саме ті страви, які зруйнують їх стереотипи раз і назавжди.
Також важливо визначитись, в якому форматі буде проходити свято та як подавати страви.
В світі веганів стає дедалі більше. Аби в цьому переконатись, навіть не потрібно читати статистику та дослідження. Варто лише подивитись, що пропонує ринок.
Плануючи відпустку, ми можемо обрати як п’ятизірковий, так і простий готель, в якому нас годуватимуть вишуканими веганськими стравами, які за багатством смаків можуть перевершувати навіть високу кухню Франції чи Італії. Можна відправитись у веганський чи вегетаріанський гастротур у Грецію, Угорщину, Ізраїль (цю країну взагалі вважають місцем паломництва веганів), чи деінде, аби відчути “звучання” традиційних страв у нових інтерпретаціях. Можна сходити на веганський фестиваль, ярмарок чи вечірку, а якщо пощастить – “відірватись” на веганському весілі. У такому випадку раджу хоча б на один вечір перестати бути скептиком та поринути у новий світ страв, де кожен новий смак – це експеримент, якого не варто боятися.
Ламати кулінарні стереотипи гостей пропоную з самого початку. У якості холодних закусок можна запропонувати веганські спріг-роли – типові для японців, китайців, в’єтнамців та інших жителів східних країн млинці з рисового паперу з різноманітним начинням, які, наприклад, у Китаї подають на святкування Нового року, а у В’єтнамі спрінг-роли – одна з найпопулярніших страв, тільки називають їх «немами». Подають їх як сирими так і підсмаженими, із різними соусами. «Фішка» сирих спрінг-ролів в тому, що через прозорий лист рисового паперу завжди можна побачити начиння страви. Тому для весільних спрінг-ролів можна брати різнобарвні овочі, бобові паростки, водорості вакаме чи морську капусту, комбінуючи начиння з сиром тофу.
На веганському весільному столі чудово виглядатимуть у якості закусок італійські брускети з помідорами, базиліком, оливковою олією, спеціями та хлібу з пророщених житніх зерен і без дріжджів. Куди ж без різноманітних хумусів та гуакамоле – його, до речі, їдять як в якості соусу, так і як закуску. Здивувати можна і напрочуд незвичними поєднаннями інгредієнтів у салатах – це може бути червона капуста із додаванням апельсину та волоських горіхів, сирий натертий буряк з ріпою та шпинатним соусом, а ще можна запропонувати гостям сейтан-суші – овочеві суші із пшеничним «м’ ясом».
Але весілля після холодних закусок тільки починається, тому лишати гостей без гарячого було б, як кажуть франузи, «mauvais ton», тобто, дурним тоном. Вдале рішення – веганський жульєн. Тим паче, що гриби – це чудове джерело білку. Веганам особливо рекомендують вживати печериці, які допомагають організму засвоювати кальцій. Збагатити смак такого жульєну без традиційного соусу бешамель на молоці можна «веганським бешамель». Для цього потрібно 3 столові ложки пшеничного борошна (краще змеленого самостійно), розвести стаканом гарячої води. Додавати воду потрібно поступово, аби в соусі не було комочків і добре все перемішати. В майбутній соус, який за консистенцією нагадує кисіль, додаємо карі, трохи подрібненого кропу та сіль, також три столові ложки оливкової олії і ще раз ретельно перемішуємо. Для цього унікального рецепту «веганського соусу бешамель» зовсім не потрібні молоко, вершки та вершкове масло, а смак його такий ніжний та вишуканий, що потреба в молочних продуктах відпадає сама собою.
Яке ж весілля без райських веганських десертів. Слава Богу, Всесвіт подарував людству горіхи, безліч фруктів, ягід, насіння, з яких можна створювати дивовижні торти, капкейки, рулети, тістечка, які за смаком нічим не поступаються традиційним десертам з молокопродуктів та цукру. Гості вечірки точно будуть в блаженстві смакувати лимонний кешью-чізкейк ( замість сиру головна роль тут відведена розмоченим у воді горіхам кешью та кокосовим вершкам), не зайвими будуть і крафтові фінікові цукерки з додаванням сухофруктів та горіхів. Та головним десертом стане веганський весільний торту-красень з аквафаби. Від лат. Aqua – вода, faba – квасоля, боби. О диво! Це ж та сама в’язка рідина, отримана після відварювання плодів бобових культур – нуту, квасолі чи гороху. Аквафаба має здатність імітувати властивості яєчного білка, тож, з неї роблять і веганські макарони, морозиво і безе.
Для торту будуть потрібні аквафаба, агар-агар, а цукор можна замінити сиропом топінамбуру, ну а далі – все залежить від польоту фантазії та власних забаганок.
Нижче – підбірка оригінальних тортів з аквафаби від кондитерів-блогерів з Instagram.
Фото: flickr.com, pxhere.com